PIONIERATUL EPSON PE CALEA ENERGIEI ELECTRICE OBȚINUTE DIN SURSE REGENERABILE

Trecerea sectorului de producție la utilizarea energiei electrice obținută 100% din surse regenerabile reprezintă o provocare majoră. Însă acest lucru este posibil. Epson a stabilit o cale către producția regenerabilă pe care să o urmeze și alții.

PIONIERATUL EPSON PE CALEA ENERGIEI ELECTRICE OBȚINUTE DIN SURSE REGENERABILE

Cum pot trece producătorii la o energie electrică 100% regenerabilă

Utilizatorii din domeniul producției și alți utilizatori industriali reprezintă aproximativ o treime din consumul de energie la nivel mondial, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie1. Electricitatea este un element central în acest sens. Dacă toată energia consumată de fabrici și uzine industriale ar proveni din surse regenerabile, acest lucru ar contribui în mod considerabil la combaterea schimbărilor climatice.

Este un obiectiv dificil, dar față de care companiile se angajează din ce în ce mai mult. În cadrul inițiativei RE100, de exemplu, peste 400 de corporații s-au angajat să utilizeze în cadrul operațiunilor lor 100% energie electrică din surse regenerabile. Modul în care vor atinge obiectivul menționat va depinde de mulți factori, inclusiv de ceea ce acestea produc și unde produc.

În loc să folosim energie produsă în țări îndepărtate, utilizarea resurselor regenerabile abundente ale unei anumite regiuni aduce numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătățirea independenței energetice și crearea de locuri de muncă.”

Junichi Watanabe, director executiv/director general administrativ, divizia Planificarea producției, Seiko Epson Corporation

Trecerea la energie electrică obținută din surse regenerabile

„Organizațiile cu nevoi mai reduse de energie electrică și cu resurse financiare stabile vor fi cel mai bine poziționate pentru a face tranziția către sursele regenerabile. Companiile cu o cerere mare de energie electrică, cum ar fi cuptoarele pentru producerea de sticlă, topitorii sau alte aplicații de încălzire la scară largă, precum și companiile cu amprente foarte mari - cum ar fi depozitele extinse și operațiunile de asamblare - ar putea întâmpina mai multe dificultăți”, spune Paul Holdredge, director pentru industrii și transporturi în cadrul firmei de consultanță Business for Social Responsibility (BSR).
Perspectiva de a trece la energia electrică obținută din surse regenerabile a devenit mult mai facilă datorită recentelor reduceri dramatice ale costurilor. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), în 2010, prețul energiei solare fotovoltaice a fost, de regulă, cu 710% mai mare decât cel mai ieftin combustibil fosil, însă în 2022 a fost cu 29% mai ieftin2. În prezent, conform Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă, electricitatea reprezintă aproximativ 20% din consumul final de energie în domeniul producției, iar acest procent se preconizează că va crește.

Prețul energiei solare fotovoltaice

Diagram showing that in 2010, the price of renewable energy sources were 710% higher than fossil fuels. Diagram showing that in 2023, the price of renewable energy sources were 29% lower than fossil fuels.

Provocarea pentru producție

Însă, oricât de scăzut ar fi, nu doar prețul energiei regenerabile este cel care dictează capacitatea unui producător de a trece la energie 100% regenerabilă. Atât investiția inițială de capital necesară, cât și dezavantajul primului venit - în cazul în care implementarea noilor tehnologii îi costă mai mult pe pionieri decât pe cei care îi urmează - pot încetini semnificativ tranziția către o producție complet regenerabilă. Ca să nu mai vorbim de lipsa de disponibilitate a anumitor surse de energie regenerabilă în anumite zone geografice și de faptul că trebuie să existe o infrastructură adecvată pentru ca această energie să fie livrată - lucru pe care nicio companie nu îl poate face de una singură.

Producția necesită o cantitate enormă de energie electrică în comparație cu alimentarea birourilor. În unele țări sau regiuni în care oferta de energie electrică din surse regenerabile este limitată, cum ar fi Japonia, Taiwan și Singapore, aceasta este mult mai scumpă decât energia electrică produsă prin mijloace tradiționale, ceea ce reprezintă o povară viitoare semnificativă pentru companiile care achiziționează energie electrică din surse regenerabile.

Epson depune eforturi pentru a populariza utilizarea energiei electrice regenerabile, în ciuda certitudinii creșterii costurilor pe termen scurt. Compania promovează investițiile în sustenabilitate pentru a îmbogăți comunitățile și pentru a investi în generațiile viitoare în vederea creării de valoare socială.

Adoptarea unei abordări locale

Oriunde s-ar afla în lume, indiferent de tipurile de energie regenerabilă pe care le au la dispoziție, companiile trebuie să se adapteze la circumstanțele locale, naționale și globale. Seiko Epson, cu sediul în Japonia, a făcut exact acest lucru.

După ce, în 2021, a trecut la energie electrică 100% regenerabilă pentru toate unitățile sale din Japonia, până la sfârșitul anului 2023 compania a finalizat tranziția la energie electrică regenerabilă la nivel global în unitățile deținute de Epson3.

Acest obiectiv a putut fi atins prin implementarea constantă a obiectivelor de decarbonizare și prin utilizarea de energie electrică din surse regenerabile începând cu 2018.

În prefectura Nagano și în regiunea Tohoku din Japonia, de exemplu, unde sursele de apă sunt bogate, Seiko Epson se bazează pe energia hidroelectrică.

Compania adoptă o abordare similară și în afara Japoniei. În Filipine, aceasta exploatează sursele geotermale și hidroelectrice locale. În timp ce, în Indonezia, aceasta folosește o altă sursă regenerabilă - energia din biomasă durabilă.

Cum s-a adaptat Epson la condițiile locale


Map of Japan with 2 labels reading: 'Tohoku area: Epson taps into local hydropower to power its semiconductor fabrication plant.' 'Nagana Prefecture: Epson utilizes the abundant water sources to create hydoroelectric power.'
Map of the phillipines with a label reading: Epson uses local geothermal and hydroelectic sources.
Map of Indonesia with a label reading: 'Epson uses biomass power as its renewable source of energy'

„Am folosit energie produsă la nivel local ori de câte ori a fost posibil”, spune Junichi Watanabe, director general executiv/director general administrativ, Divizia de planificare a producției, al cărui rol cuprinde promovarea strategiilor de achiziție Epson în cadrul lanțului de aprovizionare, inclusiv utilizarea de energie electrică regenerabilă. „În loc să folosim energie produsă în țări îndepărtate, utilizarea resurselor regenerabile abundente ale unei anumite regiuni aduce numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătățirea independenței energetice și crearea de locuri de muncă”.

Pe lângă achiziționarea de energie electrică regenerabilă, Epson creează în colaborare și dezvoltă alte surse de energie prin achiziționarea continuă de energie electrică regenerabilă. În parteneriat cu prefectura Nagano și cu Chubu Electric Power Miraiz Company Inc. din Japonia, compania a început să sprijine centralele hidroelectrice din jurisdicția prefecturii Nagano. Două sunt deja în funcțiune (totalizând 5.770 de kilowați), iar o alta este planificată să intre în operare în 2024. Se așteaptă ca acest număr să crească la cinci până în 2025.

Astfel de obiective pot ajuta o companie să se evidențieze. „Pe baza cercetărilor noastre, stabilirea unui obiectiv pe termen scurt pentru utilizarea energiei electrice obținute 100% din surse regenerabile este un exemplu de leadership și un factor de diferențiere. Unele companii au, de asemenea, planuri strategice pentru tranziția pe perioade mai lungi de timp”, declară Holdredge.

Printre metodele practice pe care companiile ar trebui să le ia în considerare se numără:

În ceea ce privește sistemele de producere a energiei solare, unitățile Epson decid, de asemenea, dacă să adopte o investiție proprie sau un contract de achiziție de energie (PPA), în funcție de circumstanțele individuale din fiecare țară sau regiune. Soluția va varia de la o companie la alta. Cu toate acestea, cei mai mulți producători vor descoperi probabil că o combinație a acestor elemente va contribui în mare măsură la atingerea obiectivelor lor în materie de energie electrică obținută din surse regenerabile.

Anul-țintă mediu pentru atingerea unui procent de 100% de energie regenerabilă în rândul companiilor producătoare globale RE100 este 2050.


Mai mult, numeroși producători, cum ar fi Epson, își dau seama că emisiile indirecte de gaze cu efect de seră din întregul lor lanț valoric (domeniul de aplicare 3) sunt mult mai mari decât emisiile de gaze cu efect de seră generate de consumul propriu de energie electrică (domeniul de aplicare 2). Ca atare, reducerea emisiilor din domeniul de aplicare 2 ale sectorului prin utilizarea energiei regenerabile - un lucru pe care sectorul îl poate face în mod independent - este posibil să aibă un impact mult mai mare asupra societății. Stabilirea din timp a obiectivelor și demonstrarea poziției unei companii în ceea ce privește rezolvarea problemei schimbărilor climatice reprezintă cheia prosperității în colaborare cu furnizorii și a unei societăți durabile.

„Pentru companiile mari, randamentul investițiilor este suficient pentru a justifica investițiile în energiile regenerabile. Acest lucru poate fi valabil și pentru companiile mai mici, dar depinde de zona geografică. Stimulentele guvernamentale nu pot decât să accelereze tranziția, care este extrem de necesară”, spune Christy Slay, director executiv în cadrul The Sustainability Consortium.

„Epson a reușit să rămână cu un pas înaintea industriei și este un exemplu nu numai pentru Japonia, ci și pentru întreaga lume.”

Christy Slay, director executiv în cadrul The Sustainability Consortium

Viitorul pentru o producție mai ecologică

Dacă schimbările climatice pot fi abordate, omenirea va avea de câștigat, dar pentru companiile producătoare și acționarii lor cea mai bună abordare ar putea aduce și câștiguri comerciale.

Consumatorii ��i investitorii sunt din ce în ce mai predispuși să recompenseze companiile cu acreditări mai ecologice, ceea ce face ca acest lucru să devină o parte esențială a poziționării pe termen lung pe piață. În plus, o mai mare utilizare a surselor regenerabile și o mai mare producție proprie de energie pot face ca o companie să fie mai rezistentă la prețurile volatile ale energiei electrice pe piața liberă.

„Atingerea unui procent de 100% de energie regenerabilă este dificilă, însă eforturile pentru a ajunge cât mai aproape, cât mai curând posibil, ar trebui să fie obiectivul principal al fiecărei companii în acest moment”, declară Slay.

Mai multe despre sustenabilitate în cadrul Epson

1. www.iea.org/energy-system/industry

2. Consultați raportul IRENA privind costurile de generare a energiei din surse regenerabile în 2022 www.irena.org/Publications/2023/Aug/Renewable-Power-Generation-Costs-in-2022

3. corporate.epson/en/sustainability/environment/decarbonization