Toate citatele au fost preluate din articolul „TURN DOWN THE HEAT”, creat de National Geographic Creative Works.

„Ce se întâmplă
în Arctica nu rămâne
în Arctica”

© Jasper Gibson

Este timpul,

TURN DOWN THE HEAT

Încercările unei femei de a înțelege schimbările climatice

„Arctica se topește literalmente în fața ochilor noștri.”

Permafrostul, un strat gros de pământ înghețat care se găsește în principal în regiunile polare, conține de două ori mai mult carbon decât atmosfera.

Pe măsură ce gheața se topește, din cauza încălzirii globale, lacurile arctice devin digestori naturali, care transformă microbii din sol în metan – un gaz al cărui efect de seră este mult mai puternic decât al dioxidului de carbon.

Cunoașterea implicațiilor dezghețării permafrostului și topirii lacurilor arctice, în urma căreia se eliberează metan, a devenit esențială pentru înțelegerea schimbărilor climatice.

© Jasper Gibson

„Până la 10% din încălzirea globală preconizată în acest secol ar putea proveni din dezghețarea permafrostului.”

Arctica se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei, iar cercetările efectuate de Katey Walter Anthony au relevat că lacurile arctice emit de cinci ori mai mult metan decât se credea anterior.

Se estimează că emisiile provenite de la aceste lacuri cunoscute și sub denumirea de lacuri termo-carstice vor atinge nivelul maxim în 2050, fiind nevoie de numai un an pentru ca acele gaze cu un puternic efect de seră să pătrundă în întreaga atmosferă terestră.

În straturile de permafrost
se găsește de 2 ori mai mult
carbon decât în atmosferă.

Lacurile arctice emit
de 5 ori mai mult metan
decât se credea anterior.

Până în 2050,
oceanele arctice vor fi complet
lipsite de gheață în lunile de vară,
iar urșii polari ar
putea dispărea ca specie.

10%

din încălzirea globală înregistrată
secolul acesta ar putea proveni
din dezghețarea permafrostului;
afectând întreaga planetă.

Din cauza emisiilor de carbon
induse de combustibilii fosili, în mai
puțin de 100 de ani, se va înregistra
o creștere de temperatură de 4°C.

Emisiile de CO2 sunt produse
prin arderea combustibililor
fosili în scopul producerii de energie.

Alegerea tehnologiei de
economisire a energiei poate
reduce emisiile de CO2.

„Majoritatea urșilor polari, de exemplu, ar putea dispărea din ecosistem până la sfârșitul acestui secol.”

Întrebarea nu mai este dacă Arctica se topește, ci cât de repede. Potrivit NASA, deși numeroase studii prognozează că Oceanul Arctic va fi lipsit de ghețuri cel puțin o parte a anului înainte de 2100, altele estimează că acest lucru se va întâmpla mult mai repede – în următorii 50 de ani. În orice caz, consecințele ar fi devastatoare pentru ecosistemele naturale.

© NATGEO CREATIVE WORKS

Deși Katey recunoaște că se prefigurează un viitor sumbru, ea se grăbește să adauge că oamenii nu trebuie să se lase copleșiți de teamă, ci să petreacă mai mult timp în natură. „Ieșind din casă, impactul negativ asupra sănătății noastre se va diminua, iar relația noastră cu mediul înconjurător se va îmbunătăți. Restabilirea acestei legături cu natura este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face. Dacă dorim cu adevărat acest lucru, vom ști ce decizii trebuie să luăm și vom face ceea ce trebuie."

„Atunci când companiile și oamenii iau decizii inteligente privind tehnologia pe care o folosim, contribuie și la protejarea mediului în care trăim.”

© Jasper Gibson

„Când investim în tehnologia de economisire a energiei, facem economii pe termen lung, dar, în același timp, reducem imediat amprenta de carbon.”

Katey imprimă hărți și date din cercetările sale de pe teren, observând că unele companii, printre care și Epson, au introdus imprimante cu tehnologie Heat-Free, care au un consum de energie mai mic. Consumul mai mic de energie înseamnă mai puțini combustibili fosili, adică mai puține emisii de carbon în atmosferă.

© Jasper Gibson

Viitorul imprimării cu tehnologia Heat-Free

Trecerea de la imprimante laser la imprimante Heat-Free vă ajută să reduceți atât consumul de energie, cât și impactul negativ al imprimării asupra mediului.

Contactați-ne

Pentru mai multe informații despre tehnologia Heat-Free, completați mai jos detaliile dumneavoastră, iar un reprezentant Epson vă va contacta.

AVEȚI CERINȚE SUPLIMENTARE?
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.