Videoproiectoarele Epson au dat viață Brașovului la festivalul Amural

Spectacol de lumini, interactiv, realizat cu 15 echipamente Epson

Timp de 4 nopți, între 31 august și 4 septembrie a.c., cetatea Brașovului a prins viață datorită festivalului de artă vizuală contemporană AMURAL Festival Vizual organizat de Asociația Amural și susținut de Epson.

Parteneriat pentru artă contemporană

Colaborarea Epson cu acest festival a început în urmă cu aproximativ trei ani, fiind în continuare unul dintre puținele proiecte de artă vizuală urbană din România. Între timp, acesta a crescut atât ca nivel de complexitate și spectaculozitate, cât și ca număr de vizitatori. Astfel, de la 7 proiecții de mari dimensiuni la prima ediție, anul acesta s-a ajuns la 12, dintr-un total de 22, inclusiv cinematografice. Iar publicul, de la 10.000 de vizitatori în primul an, a ajuns să numere 30.000 de participanți.

Dacă partea de conținut este asigurată de artiștii invitați atât din țară cât și străinătate, pentru echipamente organizatorii au apelat la Epson, fiind un eveniment amplu, cu cerințe tehnice foarte ridicate. Anul acesta, producătorul a furnizat un număr de 15 proiectoare pentru producțiile de video-mapping și cinema din festival.

”Anterior, am făcut proiecții similare realizate cu videoproiectoare cu tehnologie DLP. Contrastul, luminozitatea și culorile sunt însă incomparabil mai bune dacă sunt realizate cu echipamente cu tehnologie 3LCD. În proiecțiile de artă conținutul și redarea lui sunt esențiale pentru a ajunge în mintea și în inima privitorului. Acest argument ne-a determinat să alegem Epson și să rămânem parteneri în construcția acestei minunate povești de artă”, a declarat Răzvan Pascu, creative director AMURAL.  

”Totodată, având în vedere că vorbim de proiecții de mari dimensiuni aveam nevoie de soluții cu rezoluții foarte bune, în același timp fiabile, ușor de instalat și de folosit”, a mai declarat Răzvan Pascu, adăugând că toate cele 22 de proiecții din cele 4 zile de festival au fost realizate cu o echipă tehnică de doar 5 oameni.

Anul acesta festivalul Amural a reunit 80 de artiști din țară și din străinătate care au expus în 20 de spații fotografie, ilustrație, design, pictură, în premieră, precum și conținut video. Pentru spectacolul video au fost folosite 15 videoproiectoare din seriile EB-G6000 şi EB-G7000, modele din seriile business EB-2000 (EB-2255), EB-U (EB-U05, EB-U32), EB-S32/ X32/W32 și home-cinema EH-TW9300W și EH-TW7300W, precum și proiectorul proiectorul laser EH-LS10500, la care s-au adăugat alte două echipamente cu sursă laser Epson EB-L1300U, ale studioului Aural Eye.

Videoproiectoarele EB-G6000 au fost folosite pentru proiecțiile în spații largi, fiind echipamente instalabile cu luminozitate foarte bună, cuprinsă între 5200 și 7000 de lumeni și rezoluții de la XGA la WUXGA.  Gama EB-G7000 este, de asemenea, formată din echipamente instalabile pentru proiecții în spații generoase, care oferă, în plus, amplificare 4K, luminozitate de până la 8000 de lumeni și opțiuni diverse de instalare, la 360°, partajarea ecranului sau proiecţia în colţuri şi pe suprafeţe curbate. Obiectivele motorizate, inclusiv un obiectiv pentru distanţe ultrascurte destinat proiectării de imagini de la distanţe mici, pot fi înlocuite pentru rezultate foarte bune în aproape orice spaţiu.

Seriile EB-2000, EB-U, EB-S, EB-X și EB-W sunt modele business compacte, versatile, ușor de instalat cu rezoluții ce variază, în funcție de model, de la SVGA, la WUXGA și luminozitate de la 3200 la 4000 de lumeni.

EH-TW9300W și EH-TW7300W sunt echipamente home-cinema cu amplificare 4K, rata excelentă de contrast, luminozitate foarte bună și o durată de viață a lămpii suficient de mare pentru a asigura 7 ani de divertisment. Tot din gama home cinema face parte și proiectorul cu sursă laser EH-LS10500 care asigură o durată de funcționare a lămpii de 30.000 de ore în modul eco.

Spectacolul de video-mapping a fost întregit cu două proiectoare laser Epson LB-1300U, echipamente cu rezoluție WUXGA, luminozitate de 8.000 lumeni, adecvate pentru utilizarea outdoor sau indoor și în orice scenariu în care este necesară o proiecție de foarte bună calitate.

Toate modelele de videoproiectoare Epson încorporează tehnologia patentată de Epson 3LCD care asigură același nivel ridicat de luminozitate pe alb și pe culoare redând culorile mult mai natural.

”Parteneriatele de tipul celui pe care îl avem cu Asociația Amural dovedesc versatilitatea, dar și fiabilitatea soluțiilor nostre. Avem în prezent peste 100 de echipamente de videoproiecție adaptate nevoilor unor clienți diverși, de la artiști vizuali, la organizatori de evenimente, advertiseri, oameni de afaceri, cadre didactice și, nu în ultimul rând, clienți care folosesc proiectoarele acasă. Recent am extins gamele cu noi modele de business și pentru utilizarea acasă, iar în luna decembrie vom aduce în România primul proiector Epson laser ultra-short throw cu tehnologie 3LCD capabil să realizeze proiecții cu diagonală de peste 3 m de la 43 de centimetri distanță de perete”, a declarat Simona Decuseară, National Sales Manager Epson România.

Și pentru că festivalul este dedicat tuturor artelor vizuale contemporane, Epson a susținut expozițiile de fotografie, de graphic design și de ilustrație desfășurate în Turnul Alb, Turnul Negru și Centrul Multicultural al Universității Transilvania. Epson a pus la dispoziție artiștilor imprimanta Epson SureColor SC-P9000, cu lăţimea de 44 inci, și hârtie Epson Enhanced Matte. Epson SureColor SC-P9000 este o imprimantă profesională capabilă să reproducă 98% din culorile certificate Pantone și este furnizată cu un set de cerneluri cu zece culori şi cu un cap de printare Epson TFP PrecisionCore, pentru a obţine rezultate profesionale, precise şi durabile.

Fotografiile de format A3+ şi A4 au fost tipărite cu imprimanta Epson L1800, pe hârtie Ultra Glossy şi Enhanced Matte.

“În fiecare an facem efortul de a aduce artiști consacrați, din străinătate și de la noi, atât artiști ai imaginii fixe – foto, design, ilustrație, cât și artiști video. Este esențial să avem echipamente care să le permită să expună lucrările în cea mai bună variantă posibilă. Fie print, fie proiecție, calitatea este esențială pentru a face legătura între ideea artistică și publicul larg”, a declarat Carmen Zmaranda, președintele Asociației AMURAL.