Mapping şi instalaţii de artă digitală, cu videoproiectoarele Epson

Expoziție de pictura cu video mapping

Artistul vizual, Victor Fota, a folosit în cadrul expoziției "Human Extension" echipamente Epson cu care a proiectat diverse imagini pe tablouri. Soluția de video mapping a fost extrem de apreciată de către vizitatori.

Proiecţiile de tip video mapping sunt din ce în ce mai răspândite în rândul artiştilor care expun lucrări digitale, 3D visuals sau instalaţii interactive, iar calitatea imaginilor proiectate face diferenţa în cel mai evident mod când vine vorba despre astfel de proiecte. Este şi cazul expoziţiei ”Human Extension” a artistului vizual Victor Fota, găzduită în perioada 14 martie – 6 aprilie a.c. de galeria Galateca din Bucureşti, în cadrul căreia proiecţiile realizate cu echipamente Epson au jucat un rol foarte important. Inedit în această expoziție a fost modul în care artistul, în parteneriat cu Aural Eye, studio de video mapping, instalații interactive, artă digitală și 3D visuals, a integrat tehnologia, făcând proiecție video pe tablouri – video mapping – cu ajutorul echipamentelor Epson. Prin această „punere în scenă”, artistul explică relația sa cu tehnologia, pe de o parte, dar ilustrează și modul tot mai natural în care tehnologia devine parte integrantă din noi.

Expoziția a prins viață cu ajutorul a patru echipamente Epson fiecare proiectând pe câte două tablouri.

1 proiector  EH-TW9300
1 proiector  EH-TW7300
1 proiector EB-1985
1 proiector EB-W32

EH-TW9300 și EH-TW7300 sunt modele homecinema, cu amplificare 4K pentru proiecție de conținut la rezoluție 4K sau 1080p la calitate 4K, culori bogate datorită tehnologiei 3LCD și aceeași luminozitate pe alb ca și pe culoare, putere de 2.500 de lumeni și rate de contrast de 1.000.000:1 în cazul EH-TW9300, respectiv 160.000:1 în cazul EH-TW7300. 

Alături de proiectoarele homecinema au stat modelele din clasa business EB-1985WU și EB-W32. EB-1985WU are rezoluție WUXGA, luminozitate de 4.800 de lumeni, funcții WiDi și Miracast pentru proiecții direct de pe dispozitiv, fără a fi necesară o conexiune wireless. EB-W32 are rezoluție WXGA, o rată de contrast de 15000:1 și afișare pe ecrane mari, de până la 300 de inci. Ambele sunt bazate pe tehnologia 3LCD, patentată Epson. Nu în ultimul rând, imprimanta foto inkjet Epson L805, dotată cu sistemul de realimentare continuă cu cerneală, care asigură cel mai redus cost de printare, a intrat in decor, fiind ”conectată” la unul dintre tablouri şi tipărind „copii” în format 10x15 ale acestei lucrări pentru a fi oferite vizitatorilor.

Expoziția a primit aproape două mii de vizitatori în două săptămâni, cât a avut add-on de video mapping, din care 500 doar la vernisaj: directori de galerii de artă, colecționari sau simpli pasionați. Artiștii au primit chiar și o ofertă de vânzare din străinătate a trei dintre tablouri cu tot cu soluția de video mapping.

”Noi am fost o extensie a pictorului, iar proiectorul o extensie a pensulei” a explicat Răzvan Pascu, creativ director pentru Aural Eye. ”În proiecte de acest tip, proiecția cere un nivel crescut de detaliu, finețe, precizie, altfel strici lucrarea artistului. Se vede fiecare pixel și noi am avut o rezoluție de 800x1200 de pixeli pe fiecare tablou. Am sesizat o diferență vizibilă de luminozitate între proiectoarele Epson comparativ cu alte modele de aceeași luminozitate”, mai spune Răzvan Pascu.

Dincolo de proiectul ”Extensia Umană”, atât artistul Victor Fota, cât și creativii de la Aural Eye folosesc în activitatea curentă tehnologia Epson. Victor Fota își printează lucrările pe echipamente Epson SureColor SC-P20000 și Epson Stylus PRO 11880. Epson SureColor SC-P20000 este o imprimantă de format mare, care asigură o calitate excepțională printurilor cu ajutorul capului de printare PrecisionCore MicroTFP, setului de cerneluri Epson UltraChrome Pro cu 10 culori și tehnologiei cu picături de dimensiuni multiple.

Studioul Aural Eye a achiziționat recent două videoproiectoare Epson EB-L1300U cu tehnologie laser. Acestea sunt echipamente cu rezoluție WUXGA, luminozitate de 8.000 lumeni, adecvate pentru proiecție outdoor sau indoor.  Epson EB-L1300U asigură imagini foarte clare, detaliate, în culori bogate, intense, potrivite inclusiv pentru instalaţii de artă, dar și în orice alt scenariu în care e necesară o proiecție de înaltă calitate. Pentru o experienţă de vizualizare de nivel superior, proiectorul este echipat cu amplificare 4K, care conferă imaginilor claritate excepţională, ce durează până la 56.000 de ore, datorită unei durate lungi de viaţă a sursei de lumină laser. Modelul Epson EB-L1300U are o cameră integrată, pentru a asigura o calibrare precisă a imaginii.

Următorul eveniment de amploare la care studioul Aural Eye va folosi aceste videoproiectoare va fi Amural, primul festival din România dedicat artelor vizuale contemporane, aflat deja la cea de-a treia ediţie, ce se va desfășura la Brașov la sfârşitul lunii august.