Epson a proiectat ”Planeta Petrila” în ţară folosind EB-G6900WU

Epson duce experienţa cinematografică în 7 oraşe din România

Regizorul Andrei Dăscălescu, recunoscut pasionaților de film pentru pelicula ”Constantin și Elena” premiată în 2008 la International Documnetary Filmfestival Amsterdam (IDFA) și cu premiul pentru debut la Transilvania International Film Festival (TIFF), a lansat anul acesta un nou succes.

Este vorba despre ”Planeta Petrila”, un documentar inedit, care suprinde ultima exploatare de cărbune din mina Petrila, înainte de închiderea definitivă. Documentarul împletește povestea brigăzii de mineri conduse de Cătălin Cenușă, aflate în situația de a-și găsi o altă mină în care să lucreze după închiderea exploatării Petrila, cu povestea comunității activate de artistul Ion Barbu, și el fost miner-topograf, pentru conservarea zonei și transformarea ei în complex muzeal.

După debutul internațional la IDFA în 2016, în luna iunie filmul a avut premiera națională în cadrul TIFF unde a și fost recompensat cu „Premiul Publicului”. Însă dorința regizorului a fost ca prima proiecție în țară să o facă la Petrila, orașul-erou al filmului, cu atât mai mult cu cât, în contextul decăderii zonei din ultimii 20 de ani, a fost închis și singurul cinematograf al orașului, nemaivaând loc nicio proiecție cinematografică din 1997 încoace. Turneul de promovare a filmului a continuat și în alte orașe din Valea Jiului, aflate în situație asemănătoare cu Petrila, dar și în țară, în localități mono-industriale, multe dintre ele fără cinematograf.

Epson a sprijinit ”Caravana Planeta Petrila” oferind pe toată perioada turneului un proiector business cu ajutorul căruia Andrei Dăscălescu să realizeze proiecții în cămine culturale, case ale sindicatului și în aer liber, în cât mai multe localități din țară.

Proiectul impunea un produs care să redea imagini la standarde cinematografice, suficient de puternic și pentru proiecții pe timp de zi, în spații deschise, care să proiecteze uniform pe suprafețe cât mai diverse, și care să fie ușor de instalat. Soluția propusă de Epson regizorului a fost proiectorul business EB-G6900WU, un model din clasa celor instalabile, cu tehnologie 3LCD și luminozitate de 6000 de lumeni, pe alb și pe culoare, și rezoluție WUXGA pentru imagini de cea mai bună calitate. Proiectorul integrează funcția Colour Uniformity care compensează distribuția neuniformă a culorilor prin reglarea intensităţii RGB în zone individuale de pe ecran, dar și funcția de corectarea a imaginii pe „suprafeţe curbe” şi „colţuri de perete”, pentru o proiecție impecabilă inclusiv pe suprafețe neuniforme sau distorsionate din spații improvizate pentru proiecție cinematografică.

Parteneriatul cu Epson a permis proiectarea documentarului în șapte orașe (Petrila, Petroșani, București, Piatra-Neamț, Iași, Pitești, Tășuleasa), în trei dintre acestea fiind proiecții în aer liber. Versatilitatea produsului a permis inclusiv set-up-uri inedite, precum instalarea într-un copac în cadrul proiecției realizate în grădina Casei Memoriale Calistrat Hogaș, din Piatra Neamț.

”Mi-am dorit să duc cinematograful în orașe care, asemenea Petrilei, nu au acces la marele ecran. Primele proiecții le-am făcut chiar în Valea Jiului, cu aproape o mie spectatori, la Petrila și Petroșani, în semn de mulțumire pentru sprijinul primit din partea comunității pe parcursul celor trei ani de filmare a filmului. Experiența cu videoproiectorul a fost foarte bună, atât în proiecții outdoor, cât și în sală, proiectând imagini de cea mai bună calitate, la standarde de cinema, fapt reflectat în feedback-urile bune primite de la public, după fiecare proiecție”, a declarat regizorul Andrei Dăscălescu.

Pe lângă proiecții, Caravana ”Planeta Petrila” a însemnat și o expoziție foto cu imagini-document, din subteran, realizate în timpul documentării filmului pe care regizorul și-a dorit să le expună publicului larg.

Fiind vorba de o expoziție intinerantă, cu expuneri în spații diverse, era nevoie de un print de cea mai bună calitate, cu cerneluri rezistente la soare și umezeală, pe o hârtie, de asemenea, rezistentă. Soluția propusă de Epson a fost printarea în format A3 cu ajutorul echipamentului Epson SureColor SC-P800, cea mai mică imprimantă large format de pe piață, care folosește rolă de hârtie. Echipamentul este foarte popular în rândul profesioniștilor, de la fotografi și artiști, la arhitecți și specialiști din centre de printare.  Cerneala folosită a fost una de tip pigment Ultrachrome HD cu nouă culori și Vivid Magenta pentru a reda culori bogate și nuanțele intense de negru specifice peisajului subteran, iar suportul a fost Matte Posterboard. Expoziția s-a bucurat, de asemenea, de mare succes atât prin ineditul instantaneelor suprinse, cât și prin calitatea deosebită a printurilor.

Caravana ”Planeta Petrila” continuă cu o proiecții la Festivalul de muzică Electric Castle, la Cluj, între 12 și 16 iulie, în deschiderea festivalului de film ”Ceao, cinema” organizat între 20 și 23 iulie, la Timișoara, și a Festivalului ”Filmul de Piatra”, organizat de regizorul Andrei Dăscălescu, între 27 și 30 iulie la Piatra Neamț.