Noi studii arată că multe dintre companii nu s-au aliniat încă tendinţelor în prinvința programului de lucru flexibil

47% dintre angajaţii din companiile din EMEA lucrează regulat de acasă

Noi studii arată că multe dintre companii nu s-au aliniat încă tendinţelor în prinvința programului de lucru flexibil

  • 47% dintre angajaţii din companiile din EMEA lucrează regulat de acasă
  • Lucrul de acasă îmbunătățește eficienţa şi productivitatea angajaților
  • 24% dintre angajatori nu oferă încă posibilitatea de a lucra de la acasă
  • Doar 18% dintre angajatori oferă în prezent tehnologiile necesare pentru lucrul de acasă

Februarie 2017 - În următorii 10 ani practicile de lucru, structura organizaţională şi mediile de lucru se vor schimba, probabil, semnificativ. Noua cercetare realizată la comanda Epson Europe – care a chestionat angajații din IMM-urile din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) - a descoperit că mai puţin de o cincime (18%) dintre angajaţi lucrează exclusiv de la birou.  Şi, deşi multe dintre companii declară că flexibilitatea locației din care se lucrează este benefică pentru productivitatea personală, aproape un sfert dintre angajatori (24%) nu oferă încă posibilităţi în acest sens.

Acest lucru sugerează un contrast important între abordările angajatorilor. Cercetarea sugerează că 47% dintre angajaţi lucrează în mod regulat de acasă, 30% spun că lucrează de acasă cel puţin una sau două zile pe săptămână, iar 15% trei sau patru zile pe săptămână.  Însă, deşi unii angajatori oferă flexibilitate privind locul de unde se lucrează, în măsura în care 13% dintre angajaţii chestionaţi indică faptul că nu mai au birouri dedicate, alţii sunt mai reticenţi.   24 la sută dintre angajaţii chestionaţi spun că organizaţia lor nu permite în prezent lucrul de acasă şi 26% declară că o anumită flexibilitate a lucrului este benefică, dar angajatorii nu oferă în mod activ posibilităţi în acest sens.

 Simona Decuseară, Sales and Marketing Manager Epson România şi Bulgaria, declară: „ Deşi nu toate organizaţiile sunt pregătite să integreze aceste modificări în modelele de lucru, pe măsură ce mediul de recrutare din EMEA devine din ce în ce mai competitiv în 2017, este posibil ca acestea să se confrunte cu o alegere clară. Cele 50% dintre companii care manifestă reticenţă faţă de lucrul flexibil ca parte din beneficiile pentru angajaţi pot fi foarte afectate de situaţia actuală a pieţei de talente, deoarece devine din ce în ce mai greu să găsească candidaţi calificaţi în regiune.”

Detaliind motivele pentru care lucrul de acasă este atât de atractiv pentru angajaţi, 27% dintre cei chestionaţi au declarat că  acest fel de a lucra le îmbunătățește echilibrul între muncă şi timpul liber, un factor cheie pentru păstrarea angajaţilor şi 24% au observat că lucrul de acasă le-a permis să elimine timpul alocat deplasării din ziua de lucru.

Însă nu doar echilibrul dintre muncă şi timpul liber este îmbunătăţit cu soluţiile de lucru flexibile. Pentru 22% dintre angajaţi, lucrul în afara mediului de birou le permite să se concentreze mai bine asupra unor sarcini specifice. 46 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că una sau două zile de lucru de acasă pe săptămână reprezintă varianta optimă pentru a fi eficienţi şi 42% au fost de acord că este şi cea mai bună opţiune pentru productivitate.

Deşi 41% este un procentaj considerabil pentru cei chestionaţi care beneficiază deja de lucrul de acasă, încă există piedici pentru ca această practică să devină o obişnuinţă. Adesea, acest lucru este cauzat de soluţiile tehnologice care trebuie implementate pentru ca angajații să poată lucra de acasă, doar 18% dintre angajatori oferind în prezent mijloace active şi facilitând lucrul de acasă prin tehnologii interactive şi sisteme pentru  conferinţe de la distanţă.

Pe măsură ce aşa numita „economie a lucrătorilor independenţi” începe să ia amploare, un mediu în care posturile temporare sunt mai frecvente şi lucrătorii gestionează independent numeroase angajamente pe termen scurt în organizaţii diferite, ideea unor angajați permanenți care să adopte o abordare mai flexibilă a muncii începe să se impună. Deşi economia angajaților independenţi nu s-a dezvoltat încă în mod egal în toate ţările din EMEA, pe măsură ce în birouri ajunge noua generaţie de angajaţi, aşteptările privind echilibrul dintre muncă şi timpul liber încep să se schimbe.

Cu cât „lucrul de oriunde” se răspândește și colaborarea se extinde depăşind regiunile geografice şi graniţele, conectând, pur şi simplu, angajaţii acasă şi în birou, se estimează că tehnologiile necesare pentru a facilita aceste schimbări vor deveni părţi importante din setul de instrumente al oricărui manager de IT.


Despre studiu

Studiul a fost efectuat online de Coleman Parkes din octombrie 2016 până în ianuarie 2017.

Profil audienţă: IMM-uri (10-250 angajaţi). Angajaţi care utilizează regulat imprimantele (cel puţin o dată săptămânal)

2.400 de interviuri în total.

Cu lucrători din birouri din Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Ungaria, România, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Africa de Sud, Israel şi Grecia.

Un total de n=2.400 lucrători în birouri au completat sondajul până acum. Împărţirea celor care au completat sondajul din fiecare ţară este următoarea: Republica Cehă (250), Slovacia (250), Polonia (200), Ungaria (200), România (100), Belgia (200), Danemarca (100), Finlanda (100), Olanda (200), Norvegia (100), Suedia (200), Africa de Sud (200), Israel (200), Grecia (100).

A fost aplicată convenţia standard pentru rotunjire şi, prin urmare, unele totaluri nu sunt de 100%.