Japonia înțelege de ce hardware-ul continuă să fie important

Inovații tehnologice în premieră mondială

Japonia înțelege de ce hardware-ul continuă să fie important

În ultimul secol, Japonia a stăpânit arta de a dezvolta o serie de inovații tehnologice „în premieră mondială”, care au revoluționat modul în care ne jucăm și lucrăm. De la calculatorul de buzunar din anii '70, la dispozitivul muzical portabil personal Walkman din 1979, care a schimbat modul în care ascultăm muzică din mers, până la cei mai recenți androizi (roboți umanoizi) care vorbesc, arată și se comportă ca oamenii. Toate aceste produse revoluționare s-au potrivit perfect nevoilor vremurilor, au generat valori noi și au fost capabile să anticipeze dorințele oamenilor, probabil chiar înainte ca aceștia să-și dea singuri seama de ele. 

Centru de putere de-a lungul deceniilor

În anii '90 și '00, țara a fost afectată de probleme financiare, precum criza economică mondială și intensificarea concurenței din partea țărilor occidentale și a Chinei. Deși unele companii au eșuat, altele au demonstrat că talentul Japoniei în materie de inovație și tehnologie a renăscut și acum este mai puternic ca niciodată. Cu toate că este posibil să fi pierdut poziția de lider în materie de produse precum televizoare și electrocasnice, Japonia a revenit la statutul de centru de putere în domeniul hardware-lor electronice destinate anumitor piețe de afaceri și de consum, prin dezvoltarea și identificarea produselor din categoriile de produse cu creștere rapidă – de la imprimante la robotică. Companiile de succes se bazează pe fundații care au fost puse de-a lungul deceniilor, îmbunătățind și dezvoltând tehnologii pentru a răspunde nevoilor actuale în schimbare. De exemplu, hardware miniaturizat pentru robotică pentru fabricație localizată și de mai mici dimensiuni, deoarece industria este destinată țărilor din Occident, senzori de înaltă precizie pentru monitorizarea schimbărilor din organism și tehnologie de comunicații vizuale proiectată să satisfacă cele mai solicitante medii de lucru. 

Apariția software-ului

În ciuda acestei lungi și fructuoase istorii a inovației, odată cu apariția Google, Facebook, Twitter, YouTube, Apple, Uber și AirBnB, prim planul pare să fie luat de către Occident, atenția fiind îndreptată asupra software-lui „mai captivant”, decât asupra hardware-ului. Totuși, cu toate că software-ul poate fi cuvântul cheie atunci când vine vorba de evoluția continuă a dezvoltărilor care să ne satisfacă nevoile, hardware-ul rămâne o forță motrice esențială din spatele evoluției sociale actuale. Și va rămâne, fără îndoială, interfața dintre oameni și software. 

Forța hardware-ului japonez

Așadar, care este sursa forței Japoniei în materie de hardware? Folosesc adesea exemplul bucătarului de sushi, care este motivat la fel de mult de zâmbetul de satisfacție de pe fețele clienților săi, cât și de încasările de la sfârșitul serii. Imaginea artizanului care își demonstrează geniul în fața clienților care îl apreciază, este un element cheie al unui stil de producție unic cunoscut sub numele de monozukuri,care semnifică amestecul artei cu știința în procesul de fabricație și o condiție necesară a producției durabile. Ideea cheie este că imaginea clientului inspiră artizanul să lucreze spre atingerea scopului și să depășească orice obstacol pe care el sau ea îl poate întâlni. Practic, conceptul monozukurise traduce aproximativ prin „măiestrie” și această abilitate a fost îmbunătățită de-a lungul timpului de dorința de a crea produse excepționale, cu o cantitate mică de deșeuri și fără dificultăți, folosind abilitățile tehnice de precizie care sunt acum întipărite în etica producției și managementului corporativ japonez. Toate produsele sunt create într-un ciclu nesfârșit de îmbunătățiri continue și întotdeauna pentru clientul final. 

Cercetare și dezvoltare

Japonia, din punct de vedere geografic, nu este bogată în resurse naturale și a trebuit să utilizeze eficient resursele disponibile și să importe materii prime pentru a produce hardware de înaltă calitate pentru export. Țara are o densitate mare a populației, un factor cheie în dezvoltarea infrastructurii sale compacte și eficiente, inclusiv a tehnologiei sale, iar companiile au o tradiție puternică în a permite canalizarea cheltuielilor în cercetare și dezvoltare, cu rezultate substanțiale.

Japonia investește masiv în cercetare și dezvoltare. Conform celor mai recente cifre, Japonia este al treilea cel mai mare investitor în cercetare și dezvoltare, cu 3,49% din PIB cheltuiți în fiecare an și 10 din 1.000 de angajați din populația activă lucrează în cercetare. În sectorul de afaceri, acest lucru este echivalent cu 132.644 milioane USD, din totalul cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare (PPP) de 170.589 milioane USD. Atunci probabil că nu este o surpriză faptul că Japoniei i s-a acordat cel mai mare număr de premii Nobel pentru știință din Asia.

În timp ce Occidentul a încurajat o piață de software robustă, antrenată de ideile ieșite din tipar și de investitorii pentru întreprinderi inovatoare recent înființate, producătorii de succes din Japonia continuă să perfecționeze și să dezvolte ceea ce știu cel mai bine: hardware dezvoltat cu sprijinul eticii întipărite în calitatea tehnologiei de precizie.

Viitorul nostru comun va fi clădit la confluența acestor două lumi și ambele aspecte vor completa și facilita evoluția socială.

Stimularea inovației

Cert este că, fără disponibilitatea și perfecționarea continuă a hardware-ului de înaltă precizie ca interfață pentru acest software, niciuna dintre aceste schimbări nu va fi realizată. La fel de importante pentru această evoluție sunt investițiile în competențele tehnice specializate și conservarea acestora. Acestea sunt lucrurile pe care Japonia continuă să le facă cel mai bine.

Datorită eforturilor depuse de a deveni o companie cu adevărat indispensabilă pentru clienții săi și pentru societate, Epson demonstrează din plin această mentalitate prin crearea de hardware de înaltă precizie și prin integrarea principiilor monozukuriși sho - sho - sei(eficiență, robustețe și precizie) în toate produsele sale. Nu voi nega faptul că a existat o perioadă în care compania a deviat de la rădăcinile sale și s-a concentrat mai mult asupra concurenței decât asupra clienților săi. Avea oare vreun sens să ne depășim rivalii prin oferirea de funcții și caracteristici de care clienții nu aveau nevoie? Totuși, în ultimii ani, am scos din nou în evidență faptul că la bază suntem artiști, reorientând compania către client și spre misiunea nobilă de a face lumea un loc mai bun. În timp ce mulți dintre concurenții noștri externalizează producția, noi ne-am concentrat, de asemenea, pe modelul nostru de afaceri integrat pe verticală, ceea ce înseamnă că fabricăm produsele în fabricile proprii și acest lucru ne permite să creăm un ciclu care ne ajută să ținem cont de nevoile clienților în proiectarea și fabricarea acestor produse. Epson sprijină inovația de peste 75 de ani și acum se concentrează pe inovații în domeniile imprimării cu jet de cerneală, comunicațiilor vizuale, echipamentelor portabile și roboticii. Compania are o istorie îndelungată în acest sens: Epson este compania care, la nivel mondial, a creat primul ceas cu cuarț, primul computer portabil (Epson HX-20), prima imprimantă digitală compactă și ușoară și prima imprimantă cu jet de cerneală color, ale căror succesori reprezintă reperele pentru compania Epson din prezent. În centrul tuturor acestora se află clientul și interacțiunea acestuia cu hardware-ul. Epson investește în cercetare și dezvoltare 1,4 milioane USD (1,2 milioane Euro) pe zi sau, mai exact, 5,2% din profitul anual, pentru a obține cele mai înalte standarde aplicabile la hardware. 

Hardware-ul va rămâne o constantă

Dacă luăm ca exemplu ochelarii inteligenți, aplicațiile cu potențial revoluționar care sunt dezvoltate pentru amplificarea realității sunt eficiente numai în raport cu ochelarii inteligenți proiectați să le furnizeze. Oferta Moverio de la Epson este proiectată pentru aplicații multiutilizator și hardware-ul include un ecran unic de afișare a realității augmentate OLED, bazat pe silicon, de înaltă rezoluție și binocular, proiectat să funcționeze în cele mai exigente medii de lucru. Prin construirea tuturor produselor în jurul tehnologiilor originale deținute de Epson, spre deosebire de externalizarea proiectării și fabricării acestora, compania nu numai că poate garanta calitatea producției, dar și că întreg procesul pornește de la zero. Iar acest lucru asigură faptul că nevoile clienților reprezintă baza pentru dezvoltarea produselor în toate etapele. Colaborând ulterior cu dezvoltatorii de software pentru a furniza aplicații specifice pentru ochelarii inteligenți Moverio, ne asigurăm că utilizatorul final a rămas în centrul atenției, în spațiul de tranziție dintre hardware și software. 

Din Silicon Valley până în laboratoarele de cercetare și dezvoltare din Japonia, consensul este același: hardware-ul va rămâne o constantă. Privind în perspectivă, un hardware viabil din punct de vedere ecologic va juca și un rol vital în evoluția spre un viitor mai durabil, deoarece un hardware performant, compact și de precizie va ajuta companiile și societatea să își reducă amprenta asupra mediului.

Atunci probabil că nu este o surpriză faptul că, în ciuda evoluțiilor majore în materie de software, niciuna dintre acestea nu va fi posibilă fără hardware ca interfață între oameni și software. Hardware-ul eficient, sofisticat și de înaltă precizie va rămâne un reper în evoluția noastră socială, fiind motorul revoluției digitale a viitorului în deceniile care urmează. Iar compania Epson, rămânând devotată măiestriei japoneze orientate spre client, este determinată să se mențină în frunte prin dezvoltarea inovațiilor esențiale și prin furnizarea celui mai bun hardware din categoria sa.