Fundația eMAG și Epson susțin educația într-un mediu curat

Elevii și profesorii de la 12 școli din zona rurală au propus soluții pentru protejarea mediului în comunitățile în care trăiesc, în cadrul unei competiții organizate de Fundația eMAG și Epson

Fundația eMAG și Epson susțin educația într-un mediu curat

  • Elevii și profesorii de la 12 școli din zona rurală au propus soluții pentru protejarea mediului în comunitățile în care trăiesc, în cadrul unei competiții organizate de Fundația eMAG și Epson
  • Concursul între școli, desfășurat în noiembrie, a avut ca scop conștientizarea în rândul copiilor cu privire la impactul pe care acțiunile lor îl au asupra mediului
  • Acțiunea face parte din strategia Epson de a promova gestionarea responsabilă a resurselor globale

București, 05 decembrie 2016 – Fundația eMAG și Epson au implementat timp de trei săptămâni proiectul “Sunt elev, susțin un mediu curat” în mai multe sate din zona rurală. Elevi și profesori din 12 școli din mediul rural au căutat problemele de mediu cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc și au propus soluții pentru rezolvarea acestora. Epson a dotat 12 școli din județele Teleorman, Buzău, Prahova, Constanța și Dâmbovița cu imprimante pe care elevii din clasele gimnaziale și profesorii le-au folosit în proiect și urmează să le folosească și pentru activități curente din programa școlară.

Proiectele au fost realizate de echipe formate din 5-10 elevi și un profesor coordonator. Competiția între școli a fost desfășurată în luna noiembrie și a fost câștigată de Școala din localitatea Contești, județul Teleorman, care a propus un proiect legat de combaterea poluării solului structurat pe trei tipuri de activități. Implicarea elevilor în problemele de mediu i-a impresionat pe membrii juriului formați din reprezentanți ai Epson și ai Fundației eMAG. Școala câștigătoare a fost recompensată cu o imprimantă multifuncțională WorkForce Pro 5620 și un videoproiector Epson EB-W18.

„Copiii care învață la sate au, din start, un dezavantaj față de colegii lor de la oraș, pentru că nu li se oferă oportunități de a participa la activități educaționale extrașcolare care să îi provoace și să le creeze cadrul specific pentru a se implica. Cu toții sunt însă dornici și bucuroși să învețe lucruri noi și iau în serios orice activitate care vine în completarea orelor de curs, iar lucrul acesta ne-a fost confirmat și de cele 12 echipe înscrise în proiectul «Sunt elev, susțin un mediu curat». Pe lângă soluțiile propuse pentru rezolvarea principalelor probleme de mediu pe care le-au identificat în comunitatea lor, elevii s-au mobilizat și au demarat inclusiv acțiuni de colectare a deșeurilor și au solicitat introducerea în curiculă a unei discipline opționale despre importanța unui mediu curat ”, spune Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG.

„Proiectul  «Sunt elev, susțin un mediu curat» a avut un scop dublu: pe de o parte, am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că elevii trebuie să învețe într-un mediu curat, iar pe de altă parte ne-am dorit să ridicăm problema dotării școlilor din România cu echipamente electronice. De altfel, dotarea școlilor cu echipamente performante menite să-i ajute pe elevi și profesori în procesul de învățare este una dintre principalele probleme pe care Epson le-a depistat în România. Cu o aparatură performantă, profesorii își pot ușura munca, iar elevii pot avea rezultate mai bune la învățătură. România trebuie ușor, ușor să se alinieze standardelor europene în ceea ce privește metodele moderne de predare în școli”, a precizat Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România și Bulgaria.

“Copiii educați de astăzi vor fi părinții responsabili de mâine. Este una dintre devizele după care ne ghidăm în ceea ce privește procesul educațional. Elevii au însă nevoie de tehnologie pentru a evolua, iar metodele moderne de predare sunt încă departe de noi din cauza lipsei echipamentelor electronice. De aceea, consider că este foarte important ca tot mai multe companii din România să se implice în dotarea școlilor pentru ca procesul educațional să fie dinamic și atractiv pentru elevi”, a precizat Lavinia Tele, profesorul coordonator al proiectului “Sunt elev, susțin un mediu curat” din cadrul şcolii din localitatea Contești, județul Teleorman.

Nu este primul proiect legat de educația din România în care Epson se implică. În urma studiului „Rolul echipamentelor electronice în procesul educațional” solicitat de Epson și realizat în mediul online, în intervalul 3-8 iunie 2015, aproape 40% dintre școlile din mediul urban din România nu folosesc echipamente electronice în procesul de predare în clasă.

“Având în vedere rezultatele studiului de anul trecut, unul dintre scopurile noastre pentru 2016 a fost să ajutăm școlile în procesul de dotare. Ne așteptam la o situație mai drastică în mediul rural și de aceea am intrat în contact cu școli din aceste zone pentru care o imprimantă este o reală nevoie”, a declarat Simona Decuseară, Sales & Marketing Manager Epson pentru România și Bulgaria.

În ceea ce privește mediul, unul dintre obiectivele Epson, în calitate de companie de top în domeniul imprimării și al producției de documente, este gestionarea responsabilă a resurselor globale. Primul pas pe care Epson îl vede în ceea ce privește protecția mediului este reducerea emisiilor de CO2, iar în acest sens, compania vrea să atingă o reducere de 90 la sută a emisiilor de CO2 pentru produsele sale până în 2050.


Note pentru editor

Despre Epson

Epson este un lider global în tehnologie, dedicat conectării oamenilor, lucrurilor şi informaţiilor, prin intermediul tehnologiilor sale originale eficiente, compacte şi precise. Având o gamă de produse care cuprinde de la imprimante cu jet de cerneală şi sisteme de imprimare digitală până la proiectoare 3LCD, ochelari inteligenţi, sisteme de detecţie şi roboţi industriali, compania se concentrează asupra stimulării inovaţiilor şi depăşirii aşteptărilor clienţilor în ceea ce priveşte imprimantele cu jet de cerneală, comunicarea vizuală, echipamentele portabile şi robotica.

Condus de Seiko Epson Corporation din Japonia, Grupul Epson are peste 73.000 de angajați în 91 de companii din întreaga lume şi se mândreşte cu contribuţiile aduse comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea şi cu eforturile permanente de a reduce impactul asupra mediului.

Despre Epson Europe

Epson Europe B.V., cu sediul la Amsterdam, este sediul central regional al Grupului pentru Europa, Orientul Mijlociu, Rusia şi Africa. Cu 1.700 de angajaţi, vânzările Epson Europe pentru anul fiscal 2015 au fost de 1.577 milioane de Euro. http://www.epson.ro

Programul „Viziunea ecologică 2050”  

http://eco.epson.com/

Despre Fundația eMAG

Fundația eMAG s-a lansat în 2012 cu programul Hai la Olimpiadă!, program prin care se  urmărește oferirea posibilității tuturor copiilor, care pot și doresc, să se pregătească la un nivel peste medie la matematică, fizică și informatică. În cele 14 Centre Hai la Olimpiadă!, s-au pregătit în 2016 peste 2.000 de copii.

Programul Nouă ne Pasă, din 2013, face legătura între cei care doresc să învețe și resursele care le lipsesc. Începând cu 2016, programul are ca obiectiv reducerea abandonului școlar în comunitățile rurale.

140 de bătăi pe minut, un alt program dedicat copiilor, urmărește integrarea practicării sportului ca o componentă esențială a procesului educațional.