Epson lansează robotul cu două brațe care vede, simte și procesează

WorkSense W-01 va fi disponibil din această iarnă

Epson lansează robotul cu două brațe care vede, simte și procesează

București, 24 noiembrie 2017 – Seiko Epson Corporation a dezvoltat un robot autonom cu două brațe, capabil să vadă, să simtă, să proceseze și să muncească. Acesta va extinde aria de aplicaţii pentru automatizarea producției. Denumit WorkSense W-01, robotul va fi disponibil pe piață din această iarnă*.

În ultimii ani, nevoile producătorilor s-au diversificat, existând în același timp o cerere fluctuantă de produse și o necesitate tot mai mare de a oferi atât producție de loturi mici, cât și la cerere (JIT - just-in-time). Roboții industriali sunt, de regulă, instalați într-o locație fixă, ​​pe linia de producție, pentru a efectua o anumită sarcină. WorkSense W-01 a fost conceput însă pentru a avea mobilitate, astfel încât să se poată deplasa pe roți dintr-un loc în altul și să efectueze lucrări de asamblare, transport și alte sarcini. Caracteristicile robotului descrise mai jos permit automatizarea sarcinilor de producție care nu puteau fi automatizate până acum

Văzul

Robotul este echipat cu 4 camere la nivelul capului și 2 camere la nivelul umerilor, prin intermediul cărora are un câmp vizual asemănător celui uman. Acestea îi permit să detecteze cu precizie poziția și orientarea unui obiect în spațiul tridimensional. Chiar dacă poziția obiectelor și a obstacolelor se schimbă, robotul este capabil să le "vadă" și să le determine poziția.

Simțul tactil

Brațele robotului sunt echipate cu senzori de precizie Epson, de înaltă performanță, care sunt deja disponibili pe piață. Astfel, robotul poate efectua sarcini de asamblare de mare fineţe, transport și alte operațiuni care necesită forță asemănătoare celei umane pentru a evita deteriorarea obiectelor.

Palmele multifuncționale pot prinde și fixa obiecte de diferite forme și mărimi și sunt incluse în versiunea standard. Acestea pot manipula unelte și șabloane, concepute pentru a fi manevrate, în general, de oameni.

Procesarea

Robotul este capabil să detecteze cu precizie poziția și orientarea obiectelor în spațiul tridimensional. Chiar dacă robotul este mutat, el poate începe imediat să lucreze, fără modificări în programare, ceea ce permite adaptarea la schimbări bruște în procesul de producție. De exemplu, poate fi deplasat în diferite locații pentru a efectua sarcini diferite în fiecare zi. Robotul decide independent calea și orientarea brațelor cu 7 axe și poate evita obstacolele.

Lucrul

Cele două brațe cu 7 axe ale robotului se mișcă asemănător brațelor umane,  independent unul de celălalt, pentru a-i permite să îndeplinească sarcini pe care un robot cu un singur braț nu le poate îndeplini, cum ar fi strângerea unui șurub într-o componentă.

Numele de WorkSense a fost inventat pentru a reprezenta conceptul de robot care vede, simte, procesează și lucrează. Cu robotul WorkSense, Epson se adresează segmentelor de piață în care cererea pentru producția de mici dimensiuni și producția “just-in-time” este deosebit de ridicată, cum ar fi industria pieselor auto.

Yoshifumi Yoshida, directorul executiv al Diviziei de Robotică Epson, declară: „Viziunea Epson reprezintă un angajament ferm față de inovație în robotică. Ne perfecționăm tehnologiile de bază care combină senzori și funcționalități smart, precum și tehnologiile noastre eficiente, compacte și de precizie, cu scopul de a construi un viitor în care roboții sunt folosiți la scară largă pentru a servi oamenii. Considerăm că WorkSense W-01, care valorifică puterea portofoliului amplu Epson, ne aduce cu un pas mai aproape de un astfel de viitor.”

WorkSense W-01 va fi prezentat la Expoziția Internațională de Robotică 2017, care va avea loc în Tokyo, Japonia, în perioada 29 noiembrie - 2 decembrie a.c. Pentru informații despre standul Epson la iREX2017, vizitați: http://biz.nikkan.co.jp/eve/irex/english/.

*Contactați biroul local pentru informații legate de disponibilitatea robotului în regiunea dumneavoastră.

Specificații ale produsului

Numărul modelului

W-01

Instalare

Plasare pe podea

Părți mobile

Braț

Brațe cu 7 axe (14 axe în total)

Palmă

Degete cu 2 axe (deschis-închis), palmă cu o axă (impinge-trage)

Talie

1 axă

Cap

Mecanism de înclinare (2 poziții: 0⁰ sau 35⁰)

Altele

Mecanis de ridicare a taliei (mâner manual), role

Senzor

Senzor de forță

2 (1 per braț)

Cameră

4 camere pe cap, 2 camere pe braț (cu lumină)

Rază pentru braț

545 mm

Greutate (fără cabluri)

200 kg

Încărcătură*

Un singur braț

3 kg

Ambele brațe

6 kg

Forță maximă de prindere

Deget

30N

Palmă

50N

Momentul de inerție permis

Ambele

Articulație #5

0.2 kg·m2

Articulație #6

0.2 kg·m2

Articulație  #7

0.08 kg·m2

Cabluri instalate pentru folosirea de către utilizatori

Standard I/O: IN 4/OUT 4 (JIS C 5432 connector)

Conector Ethernet

Curent

AC200-240V (±10%)

Single-phase

Controler aplicabil

Controler încorporat

Mediu de instalare

Standard

Standard de siguranță

CE mark

* Nu depășiți sarcina utilă maximă.

Palmele multifuncționale pot prinde și fixa obiecte de diferite forme și mărimi și sunt incluse în versiunea standard. Acestea pot manipula unelte și șabloane, concepute pentru a fi manevrate, în general, de oameni.