De ce consider că monozukuri nu semnifică numai arta fabricației, ci este și o artă pentru societate

O pasiune pentru tehnologie

De ce consider că monozukuri nu semnifică numai arta fabricației, ci este și o artă pentru societate

Atunci când mi-am început cariera de inginer în industria tipografică la sfârșitul anilor '70, nu mi-aș fi putut imagina că Epson va deveni compania care este astăzi: un lider mondial în domeniul tehnologic, cu o misiune de a contribui la o societate mai bună și la lumea în care trăim. Oamenii sunt surprinși să afle că Epson este mai mult decât un producător de imprimante și, într-o epocă în care tehnologia este în jurul nostru, vreau ca aceștia să cunoască progresele tehnologice pe care le aduce Epson. Dorim să atingem noi culmi prin intermediul tehnologiilor noastre originale și acest lucru ne determină să încercăm lucruri noi și să aspirăm spre neprevăzutul necesar în această eră, când tehnologia devine tot mai mult o parte indispensabilă a vieții noastre. Oamenii sunt reticenți în a accepta avantajele pe care tehnologia le aduce locului de muncă, în termeni de productivitate sporită, dar, în același timp, se simt din ce în ce mai înstrăinați și ostili. În calitate de producători, rolul nostru este acela de a atenua aceste temeri și de a crea produse care să contribuie la rezolvarea problemelor reale și la îmbunătățirea vieții oamenilor. În calitate de organizații, este responsabilitatea noastră să integrăm tehnologia la locul de muncă. Și, ca societate, rolul nostru este să acceptăm oportunitățile pe care ni le prezintă tehnologia. 

O forță pozitivă în societate

Trebuie totuși să admit faptul că nu am fost întotdeauna orientați spre client și că a existat o perioadă în care ne-am făcut vinovați că am acordat mai multă atenție concurenței, în detrimentul clientului. După ce am devenit președinte, am decis să mă concentrez asupra obiectivului de a deveni o companie indispensabilă, care acționează ca o forță pozitivă în societate. Am apreciat întotdeauna spiritul nostru tradițional japonez denumit monozukuri(arta și știința fabricației), în capacitatea acestuia de a ne menține motivați și în stare să aducem pe piață produse inovatoare. Și de aceea am simțit că e vremea să revenim la aceste rădăcini. Monozukuris-a aflat întotdeauna în centrul tuturor lucrurilor pe care le-am făcut de când am început să producem piese de înaltă precizie pentru ceasuri, în urmă cu 75 de ani. În timp ce mulți dintre concurenții noștri externalizează producția, noi suntem mândri de modelul nostru de afaceri integrat pe verticală, prin care nu numai că ne fabricăm propriile produse, ci ne păstrăm și capacitatea de a ține cont de nevoile clienților în proiectarea și fabricarea acestor produse. Cu toate acestea, nu este doar o filozofie articulată în fiecare produs Epson, ci este una care se aplică modului în care acționăm și cred că aceste valori de modă veche se aplică lumii de astăzi și se vor regăsi în lumea de mâine. Pe măsură ce ne îndreptăm spre o epocă în care mulți se simt nesiguri în legătură cu ce le rezervă viitorul, există două principii ale monozukuri despre care cred că vor rezona cu societatea de astăzi. 

Concentrare asupra clientului

Prima parte este reprezentată de „ concentrarea asupra clientului”. Deși este esențial să avem o viziune – fie ca indivizi, fie ca o organizație – viziunea respectivă trebuie să fie una realistă și una care să răspundă nevoilor celor din jurul nostru. Aceasta a fost abordarea pe care am adoptat-o atunci când am căutat să dezvoltăm gama de ochelari inteligenți Moverio de la Epson. În timp ce alții au orientat gama sper consumator, Epson a văzut o oportunitate unică de a dezvolta un produs adecvat nevoilor industriei și afacerilor. Deși dispuneam de numeroase opțiuni în privința modului în care puteam dezvolta acest produs, am ascultat dorințele clienților – de exemplu, o structură mai robustă și mai durabilă, o cameră de calitate superioară și o durată mai lungă de viață pentru baterie. Am dorit să creăm un produs unic, unul pe care ceilalți să nu îl poată copia din cauza tehnologiei Epson integrate în produs. Acest lucru a avut ca rezultat un produs extrem de util, care a înregistrat succese crescânde pe piață și este un model pe care vom continua să îl perfecționăm pe măsură ce nevoile industriei se dezvoltă.

Îmbunătățire continuă

A doua parte este clădită în jurul „îmbunătățirii continue . Tot ceea ce facem trebuie să vizeze un obiectiv mai înalt și trebuie să adoptăm o viziune unanimă și să generăm îmbunătățiri permanente care să ne permită să realizăm acest obiectiv. Atunci când ne confruntăm cu dificultăți, această mentalitate ne oferă puterea de a merge mai departe, în situații în care alții ar alege să renunțe. Datorită acestei puteri, combinată cu viziunea proprie cu privire la imprimare de la sfârșitul anilor '80, eu și echipa mea am început să imaginăm posibilitățile viitoare pe care tehnologia piezo le poate aduce domeniului de imprimare. Acest lucru s-a realizat, în anii '90, în momentul în care mi s-a oferit conducerea unei echipe de dezvoltare a proiectelor compusă din 80 de ingineri de înaltă calificare, pentru a începe lucrul la comercializarea tehnologiei Micro Piezo. La momentul actual, avem una dintre cele mai inovatoare game de imprimante cu jet de cerneală care utilizează această tehnologie și care aduce o gamă largă de beneficii clienților în ceea ce privește mediul, eficiența și productivitatea. 

Epson în calitate de companie tehnologică de vârf

În afară de tehnologie, am aplicat această concepție rolului meu de președinte la Epson. Combinând-o cu pregătirea mea tehnică, am căutat să reorientez atenția companiei ca întreg prin concentrarea asupra punctelor noastre forte și prin aplicarea acestora în domenii în care am putea crea valori originale și schimba cu adevărat viețile oamenilor. Această idee a fost fructificată în anul 2016, când am stabilit o viziune pentru companie care să abordeze cele patru domenii principale de inovare: jetul de cerneală, comunicațiile vizuale, dispozitivele portabile și sistemele robotice. Ca rezultat, compania noastră înregistrează o creștere substanțială în aceste segmente strategice de afaceri. De fapt, compania Epson este astăzi una dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume, cu venituri din vânzări de 9 miliarde USD*, peste 80.000 de angajați în 86 de țări și poziții puternice de piață, dacă nu chiar de lider, în aceste patru domenii cheie pentru imprimantele cu jet de cerneală, proiectoarele, ochelarii inteligenți și roboții noștri industriali. Suntem, de asemenea, un centru de putere în materie de inovație. Cheltuim pe cercetare și dezvoltare 1,4 milioane Euro în fiecare zi, depunând anual aproximativ 4.000 de brevete noi (și deținând aproximativ 50.000 de brevete la nivel global) și, timp de șase ani consecutivi, am fost votați printre primii 100 de inovatori din întreaga lume. [1].

 

[1]În 2017, Epson a fost enumerată printre Primii 100 inovatori globali din anul 2016 de către Clarivate Analytics din Philadelphia, anterior divizia de proprietate intelectuală și știință a companiei Thomson Reuters. Epson a apărut pe listă în fiecare an de la crearea acesteia, în 2011.

 

Viziunea corporativă Epson

Acum ne pregătim pentru un nou capitol și sunt gata să conduc compania înainte. Viziunea noastră corporativă (Epson 25 Corporate Vision) este una de creștere bazată pe crearea și dezvoltarea unei suite de produse care generează valori originale și care sunt concepute special pentru o nouă epocă dedicată conectării oamenilor, lucrurilor și informațiilor. Aceasta este o viziune de la care ne așteptăm să genereze venituri globale de 1.700 de miliarde de yeni (aproximativ 15 miliarde USD) până în 2025. Cu toate acestea, va rămâne o viziune bazată pe spiritul nostru de artizani, pe dedicarea către clienții noștri și pe angajamentul față de responsabilitatea noastră de a ajuta la protejarea lumii în care trăim cu toții.

Am încredere în potențialul nostru de a fi mult mai mult decât o companie de imprimare. Deși aceasta este și va rămâne o parte fundamentală a ceea ce suntem, avem potențialul de a prospera în domeniile roboticii, echipamentelor portabile și proiectoarelor, datorită activității noastre de cercetare și dezvoltare și a tradiției de producție – monozukuri. Scopul meu este de a inova și de a crea noi tehnologii pentru o lume mai bună, deoarece este sigur că tehnologia va schimba totul în jurul nostru. Cred că acum este timpul ca noi toți să facem următorul pas înainte și, între timp, să încercăm să-l facem împreună.