Cum poate tehnologia să schimbe industria?

Cea de-a patra revoluţie industrială nu va afecta doar producţia şi organisme de reglementare, instituţiile de educare, investitorii şi angajaţii vor trebui să se adapteze

Cum poate tehnologia să schimbe industria?

Industrie în schimbare

O revoluţie în tehnologie va aduce transformări în întreg peisajul industrial. Schimbările nu vor fi uniforme. Aceste diferenţe sunt evidenţiate în mod clar în cercetarea recentă efectuată de Epson, care analizează mediul de lucru din 2025 şi de după.

Am intervievat 17 gânditori de top cu privire la tendinţele generate de tehnologie din industria europeană, apoi am chestionat peste 7.000 de lideri de companii şi angajaţi europeni, pentru a înţelege cum conştientizează şi percep aceste tendinţe şi cum se aşteaptă să fie afectaţi.

Atunci când vorbim de revoluţie industrială, ne vin în minte imagini cu echipamente transformative care aduc inovaţii în producţie. Percepţiile noii revoluţii industriale (a patra) nu sunt diferite. Angajaţii europeni au indicat sectorul auto şi de producţie industrială ca sectoare care vor resimţi cel mai mare impact. Însă o revoluţie nu înseamnă doar echipamente inovatoare.

Schimbarea reglementărilor

Această revoluţie diferă, poate, de cele din trecut prin mediul mai extins în care se va produce. Peisajul industrial european modern este unul ghidat de reglementări interconectate, iar respectivele reglementări vor avea impact asupra transformărilor din viitor.

Cercetarea noastră arată că 73 la sută dintre angajaţii europeni cred că noile tehnologii vor aduce cu sine mai multe reglementări şi legi cu privire la răspundere şi practici. Din acest punct de vedere revoluţia noastră modernă poate fi diferită în mod semnificativ de cele din trecut, deoarece industriile precum sănătatea se adaptează unor reglementări care au mult mai multe consecinţe. Tot din acest punct de vedere organismele ar putea oferi cel mai semnificativ impact asupra tehnologiilor specific sectoarelor.

Transformarea după sectoare

Impactul diferenţial al tehnologiei asupra sectoarelor este un element cheie a cercetării Epson. Am explorat cinci sectoare cheie, sănătate, retail, producţie, educaţie şi mediul corporativ general. Este clar că, în pofida beneficiilor covârşitoare ale tehnologiei, aceste industrii se vor confrunta cu provocări la fel de mari în ceea ce priveşte implementare efectivă.

În retail, cercetarea noastră a descoperit că consumatorii urmează să aibă o influenţă semnificativă asupra modului în care bunurile sunt achiziţionate şi produse, imprimarea 3D creând oportunităţi de producţie locală, personalizată. Big data şi tehnologiile portabile vor facilita în continuare o trecere către o lume în care retailerii nu mai furnizează ei înşişi bunuri, ci oferă clienţilor licenţa de a le imprima, acasă sau în altă parte.

În producţie, această schimbare a comportamentului la achiziţie va avea un impact substanţial asupra modului în care bunurile sunt produse la nivel global. Acest sector demonstrează o atitudine neaşteptat de pozitivă cu privire la viitor, în pofida conştientizării faptului că modelul de producţie tradiţional urmează să fie transformat complet.

În sănătate, rolul datelor democratizează îngrijirea personală. Acestea vor oferi pacienţilor capacităţi de diagnosticare şi îngrijire preventivă în propriile case într-o măsură care depăşeşte ceea ce se întâmplă acum.  Însă, după cum s-a menţionat anterior, mediile de reglementare pot afecta semnificativ succesul acestei transformări.

Adaptarea în cadrul diferitelor sectoare

Impactul asupra diferitelor sectoare poate varia, însă, pentru ca industriile să se adapteze în mod pozitiv, va fi necesară o temă comună. Un raport UE din 2016 cu privire la fiitorul muncii 1evidenţiază natura continuă a acestei schimbări, dar şi nevoia vitală a unui mediu de reglementare care o înţelege şi se adaptează în acelaşi timp şi a unui cadru educaţional care transmite aptitudini pentru viitor.

Cercetarea noastră arată că angajaţii din educaţie rămân optimişti în ceea ce priveşte impactul tehnologiei în sectorul lor. Totuşi, finanţarea, instruirea profesorilor şi implementarea adecvată ar putea pune piedici în calea către succes.

Se aşteaptă ca în următorul deceniu şi după aceea industria să continue să se adapteze şi să se schimbe, ca urmare a inovaţiilor tehnologice continue. Prin urmare, crearea unui sistem de educaţie care pregăteşte şi sprijină angajaţii viitorului pentru studiu şi adaptare permanentă va reprezenta un element esenţial pentru Europa.

 

Doriţi mai multe informaţii?

Raportul complet conţine toate perspectivele, puteţi să îl descărcaţi de aici