Ce va reprezenta forța de muncă mai redusă și mai perfecționată din punct de vedere tehnologic pentru mediul corporativ de mâine

Companiile și angajații din Europa vor trebui să se adapteze pentru ocuparea locurilor de muncă din viitor

Ce va reprezenta forța de muncă mai redusă și mai perfecționată din punct de vedere tehnologic pentru mediul corporativ de mâine

Dacă tehnologia urmează să revoluționeze industria, atunci această revoluție va fi impulsionată de angajații europeni. Ei vor fi atât cei care implementează, cât și factorii care stimulează această evoluție, dictând astfel succesul final al acesteia.

Comisia Europeană a stabilit obiectivul de a crea 750.000 de locuri de muncă în TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) până în 2020. Această forță de muncă centrată mai mult pe IT va fi susținută pentru a valorifica abilitățile limitate anterior la o elită de experți în domeniul tehnologic. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, această evoluție o va întipări din ce în ce mai mult în viața noastră cotidiană. Ce va însemna acest lucru pentru industria europeană?

Beneficii pentru industrie

Epson a intervievat 17 experți din domeniu și a chestionat peste 7.000 de angajați europeni pentru a explora modul în care tehnologia modifică peisajul de lucru european. Am descoperit o viziune asupra viitorului în care tehnologia este pregătită să aducă beneficii uriașe industriei, afacerilor și rolurilor noastre profesionale individuale. Pe măsură ce această transformare tehnologică progresează, organizațiile vor avea o nevoie din ce în ce mai mare de angajați cu abilități necesare pentru a utiliza tehnologia și a analiza datele.

Atitudinile față de această revoluție sunt în mare măsură pozitive. O treime dintre respondenți consideră că, în general, rolurile lor vor deveni mai eficiente datorită avantajelor oferite de tehnologie, opinia imediat următoare fiind aceea că acestea vor deveni mai productive, mai precise și mai analitice.

 

Se preconizează că se va dezvolta și creativitatea, aproximativ o cincime dintre respondenți fiind de părere că rolul lor va deveni mai creativ. După cum este de așteptat, răspunsurile variază în funcție de domenii, industria prelucrătoare și cea a retailului susținând că eficiența îmbunătățită ar reprezenta cel mai mare beneficiu.

O epocă a colaborării

Tehnologia va inaugura o nouă epocă a colaborării corporative, conform respondenților, dintre care mulți consideră că noile tehnologii vor susține o colaborare și mai strânsă între angajații de la nivel local și cei de la nivel global. Conform 71% dintre angajații europeni, sălile de conferințe din viitor vor fi în întregime virtuale, deoarece angajați care se află în medii de lucru din întreaga lume vor folosi tehnologii precum AR și proiectoarele holografice pentru a se alătura grupurilor de lucru în timp real.

Este important de subliniat faptul că, în timp ce selectarea tehnologiilor potrivite scopului va fi critică pentru colaborarea virtuală, la fel de importantă pentru succes va fi instruirea și sprijinirea angajaților în implementarea și utilizarea acestei tehnologii. Acest lucru ar putea avea un impact substanțial asupra implicării angajaților, mai ales că 68% dintre respondenți consideră că oamenii se vor simți mai puțin implicați în compania lor, pe măsură ce locul de muncă devine mai izolat, cu mai puțin spirit de echipă și mai impersonal.

Evoluția pe care o controlați

Când vine vorba de evoluția viitoarelor roluri profesionale, 65% dintre respondenți consideră că organizația lor este bună sau excelentă la instruirea angajaților în utilizarea tehnologiei. Cu toate acestea, la o examinare ulterioară, doar 47% şi-au cotat angajatorii ca buni la reorientarea profesională a angajaților care pot deveni inutili, iar 60% au declarat că angajatorii au fost buni sau excelenți la recrutarea de noi angajați.

Cu o atenție sporită asupra competențelor IT&C în afaceri, corporațiile vor trebui să se adapteze pentru a se asigura că vor găsi echilibrul adecvat între încorporarea de noi talente și dezvoltarea de talente provenite din rândurile forței de muncă existente. În ultimă instanță, evoluția este un proces de schimbare treptată și poate să nu urmeze aceeași cale pentru fiecare organizație. O constantă care totuși va rămâne este responsabilitatea corporațiilor de a gestiona evoluția pentru a asigura rezultate pozitive.

Doriți mai multe informații?

Raportul complet conține toate perspectivele, puteți să îl descărcați de aici